Fokida-1
VMS_GraviaAmfissa
Fokida-2
Station_51o
Fokida-3
VMS_AmfissaLamia
Fokida-4


Αρχείο δημοσιεύσεων


Ψηφοφορία

Χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα για


Καιρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή
Ενημέρωση και περιήγηση
Εξαγωγή Περιβαλλοντικών δεδομένων

 

Tag: Μηνυμάτων

Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων

Στο πλαίσιο του παρόντος έργου και δεδομένου ότι
 • οι θέσεις εγκατάστασης των πινακίδων είναι στο δευτερεύον επαρχιακό δίκτυο, το οποίο είναι διπλής κατεύθυνσης και το όριο ταχύτητας στα δεδομένα σημεία είναι κάτω από 80 χλμ./ώρα,
 • λαμβάνοντας υπόψη την τυποποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΝ12966,
επιλέχθηκαν Πινακίδες οι οποίες να είναι εμφανής τουλάχιστον σε 80-100 μέτρα, δεδομένου του ορίου ταχύτητας και με δυνατότητα απεικόνισης προκαθορισμένων μηνυμάτων που σχετίζονται με τα καιρικά φαινόμενα στις περιοχές εγκατάστασης των αισθητήρων.
 
Η πινακίδα μεταβλητών μηνυμάτων αποτελείται από δύο μέρη. Ένα με δυνατότητα απεικόνισης σημάτων με διχρωμία (Full Matrix) και ένα για απεικόνιση κειμένου (Line Matrix). Στο τμήμα απεικόνισης σημάτων εμφανίζονται συμβατικά προειδοποιητικά και ρυθμιστικά σήματα, τα οποία προειδοποιούν για ομίχλη, ισχυρούς ανέμους, ισχυρή βροχόπτωση, χιονόπτωση, κλειστό δρόμο, κλπ., ενώ στο τμήμα του σταθερού κειμένου απεικονίζονται αντίστοιχες πληροφορίες, απόσταση από την περιοχή, στοιχεία περιβάλλοντος, π.χ. θερμοκρασία και άλλα έκτακτα μηνύματα τα οποία θα προετοιμάζονται στο κέντρο ελέγχου και θα μπορούν να στέλνονται κατά βούληση στις πινακίδες και ανάλογα με τις απαιτήσεις. Σημειώνεται ότι η γλώσσα του κείμενου θα εναλλάσσεται μεταξύ Ελληνικής και Αγγλικής για την εξυπηρέτηση των τουριστών.
 

Μια γενική απεικόνιση της μορφής της πινακίδας και των προτεινόμενων διαστάσεων παρουσιάζεται παρακάτω:

 

Μορφή Πινακίδων Μεταβλητών Μηνυμάτων
 
Εικόνα 5  Μορφή Πινακίδων Μεταβλητών Μηνυμάτων
 
Όπως φαίνεται από το παραπάνω σχήμα 5, το πάνω τμήμα (Full Matrix)  είναι διαστάσεων 816χιλ. Χ 816χιλ. και απεικονίζει ειδικά σήματα σε διχρωμία, κόκκινο και λευκό (σβηστά LED μαύρο), ενώ το κάτω μέρος απεικονίζει δύο γραμμές κειμένου με συνολικές διαστάσεις 1920χιλ Χ 540χιλ. και εννέα χαρακτήρων ανά γραμμή και ύψους χαρακτήρα 210χιλ. Οι πινακίδες προκειμένου να είναι ορατές από 80-100 μέτρα ακολουθούν τις νόρμες L3, R2, C2, B4 (40.000 lx φωτισμός περιβάλλοντος) σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπα ΕΝ12966.
 
Η κάθε πινακίδα ελέγχεται από ένα τουλάχιστον επεξεργαστή - ελεγκτή, ο οποίος διασυνδέεται με ένα GPRS Modem για την μετάδοση των δεδομένων από το κεντρικό σύστημα στις πινακίδες, ενώ υπάρχει και δεύτερος ελεγκτής σε συνδεσμολογία master/slave. Επιπλέον, ειδικό λογισμικό αναλαμβάνει την διεπαφή και επικοινωνία των πινακίδων με το υπόλοιπο σύστημα.
 
Η πινακίδα είναι προδιαγραφών ΙΡ55 ως προς την στεγανότητα και όλα τα ηλεκτρονικά μέρη, συμπεριλαμβανομένου του ελεγκτή και του μόντεμ βρίσκονται στο εσωτερικό της πινακίδας, η οποία είναι κατασκευασμένη με υλικά ικανά να αντέξουν στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και στην κυκλοφορία του δρόμου.
 
Σε ότι αφορά στα μηχανικά χαρακτηριστικά του πλαισίου των πινακίδων πληρούνται τα ακόλουθα:
 
 • Είναι ανθεκτικό και παρέχει προστασία στα ηλεκτρονικά μέρη από τους κραδασμούς και τις δονήσεις, υγρασία, βροχή, χιόνι, ηλιακή ακτινοβολία, σκόνη, μόλυνση και αλατώδη διάβρωση που συναντώνται σε περιβάλλον αυτοκινητόδρομου.
 • Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπει την απορροή υδάτων και να αποτρέπει τη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας χιονιού, πάγου και σκόνης.
 • Όλα τα ηλεκτρονικά μέρη της πινακίδας, συμπεριλαμβανομένου του ελεγκτή, βρίσκονται μέσα στο κυρίως μεταλλικό πλαίσιο της πινακίδας.
 • Όλα τα εξαρτήματα στερέωσης είναι από υλικό που αποτρέπει τη διάβρωση και τη χαλάρωση σε συνθήκες αυτοκινητοδρόμου.
 • Τα βύσματα και οι στυπιοθλίπτες που βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά του πλαισίου είναι επιπέδου IP67.
 • Στην εμπρόσθια όψη της πινακίδας υπάρχει ένα ειδικά διαμορφωμένο σε σχέση με τη διάταξη των εικονοστοιχείων της οθόνης, φύλλο αλουμινίου μαύρου (ματ) χρώματος. Ανάμεσα σ’ αυτό το φύλλο και τα LED’s τοποθετείται στεγανά ένα πολυκαρβονικό φύλλο πάχους 2mm, με UV προστασία. Πίσω από το πολυκαρβονικό φύλλο στερεώνονται σε κατάλληλη απόσταση, κατάλληλα διαμορφωμένα σκιάδια, στα οποία στερεώνονται οι πλακέτες των LED’s. Η όλη διάταξη της πρόσοψης και στήριξης των πλακετών των LED’s προσφέρει κατάλληλη σκίαση από τον εξωτερικό φωτισμό.
 • Στο πίσω μέρος της πινακίδας υπάρχουν θύρες αλουμινίου που είναι προσβάσιμες σε περίπτωση συντήρησης και επισκευής από την πλατφόρμα επίσκεψης, οι οποίες ασφαλίζουν με κλειδαριές ασφαλείας σε κατάλληλο αριθμό σημείων και διατηρούνται σε ανοιχτή θέση με αυτασφαλιζόμενους συγκρατητές θύρας.
 • Στις θύρες πρόσβασης στηρίζονται ειδικές περσίδες προσαγωγής νωπού αέρα στις οποίες στηρίζονται ανεμιστήρες με φίλτρα που οδηγούνται από θερμοστάτη. Οι περσίδες φροντίζουν για την ψύξη, θερμική εξίσωση και μετριασμό του σχηματισμού θερμών σημείων στις οθόνες στο εσωτερικό της πινακίδας. Αντίστοιχες περσίδες με φίλτρα απάγουν τον θερμό αέρα. Τόσο οι περσίδες εισόδου όσο και οι περσίδες εξόδου αέρα είναι κατάλληλα προστατευμένες από το νερό με εξωτερικό κάλυμμα.
 • Στο εσωτερικό της πρόσοψης της πινακίδας τοποθετήθηκαν κατάλληλα θερμαντικά σώματα με ανεμιστήρες τα οποία οδηγούνται από ηλεκτρονικό υγροστάτη εντός του πλαισίου και φροντίζουν για τον μετριασμό του φαινομένου της υγροποίησης στο εσωτερικό της οθόνης και την εμφάνιση θαμπών σημείων στην πρόσοψη της πινακίδας.
Ολόκληρη η πινακίδα VMS συμμορφώνεται τόσο ως προς τις οπτικές όσο και ως προς τις μηχανικές απαιτήσεις με το Ευρωπαϊκό πρότυπο EN 12966. Το βάρος της δεν ξεπερνά τα 500 κιλά. Οι πινακίδες τοποθετήθηκαν πάνω σε ειδική κατασκευή, η οποία είναι ικανή να φέρει το βάρος τις πινακίδας και να έχει αντοχή σε ανέμους τουλάχιστον 130 km/h.

 


Newsletter

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης για να λαμβάνετε άμεσα τα νέα του Π.Σ. στο e-mail σας.

Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε.


Χρηματοδότηση

Funding_1Funding_2Funding_3
"Ο παρών ιστοχώρος χρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας στα πλαίσια του Μέτρου 2.4 «Περιφερειακά γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα και καινοτομικές ενέργειες». Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20% από το Ελληνικό Δημόσιο."


Level Double-A conformance icon, 
     W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0 Valid CSS!